Лектори 2021

Лектори 2021

Откриване


Нина Стоянова
Подуправител, ръководител на управление „Банково“, и член на Управителния съвет на Българската народна банка

Нина Стоянова e подуправител, ръководител на управление „Банково“, и член на Управителния съвет на Българската народна банка, избрана на 29 юли 2015 г. от 43-тото Народно събрание за 6-годишен мандат.Преди това, в периода 2007-2015 г. е била главен юрист, директор на дирекция „Правна“ в БНБ. По това време е и член на Правния комитет към Европейската система на централните банки. През септември-декември 2006 г. е юрисконсулт в Европейската централна банка в дирекция „Правни услуги“ по програма за краткосрочни назначения в Европейската система на централните банки. В периода 2004-2015 г. е била правен съветник на борда на „Печатницата на БНБ“, от 2001 г. до 2004 г. е член на съвета на директорите на печатницата.От 1994 г. до 1999 г. е юрисконсут в дирекция „Правна“ на централната банка, а до 2006 г. – старши юрисконсулт.

 

 


Панел 1: Четвъртото измерение на финансовия бизнес – време за визионерство и еко системи


Мартин Бойл
Директор Трансформации в Metro Bank

Повече информация: ТУК

 

 

 

 

 

 


Теoдора Петкова
Главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк

Теодора Петкова е председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Преди това тя е член на УС и главен риск директор на УниКредит Булбанк, както и председател на Кредитния съвет на банката, на Комитета по провизиране и реструктуриране и член на Кредитния комитет. Теодора Петкова започва кариерата си в банката като кредитен анализатор през 2002 г. и става старши мениджър на екипа за корпоративно кредитиране през 2007 г.  От 2009 до 2015 г. Теодора е директор на управление „Кредитен риск“, а от септември 2015 г. е директор на Международния център в „Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране“.Теодора Петкова е член на Надзорния съвет на УниКредит Кънсюмър Файненсинг и Уникредит Лизинг и има многогодишен опит като член на Борда на директорите на УниКредит Факторинг. Тя е член на управителния съвет на Асоциацията на банките в България и част от съвета на директорите на Борика АД.
Теодора Петкова е член на Управителния съвет на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ). От април 2021 г. тя е заместник-председател на УС на Асоциация на банките в България (АББ).
Теодора Петкова е магистър по финанси от УНСС и има Global Executive MBA от Carlson Business School на University of Minnesota и от Vienna University of Economics and Business.


Петя Димитрова
Главен изпълнителен директор на Пощенска банка

Петя Димитрова е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка. Професионалният ѝ път в организацията започва през 2003 г. като главен финансов директор на осемте дъщерни компании на „Юробанк И Еф Джи Груп“ в България. През 2005 г. заема и длъжността прокурист на Пощенска банка. През 2007 г. е назначена за изпълнителен директор и член на УС на ДЗИ Банк. След юридическото сливане на ДЗИ Банк и Пощенска банка тя става изпълнителен директор и член на УС на обединената банка. През 2012 г. Петя Димитрова става главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка. Под нейно ръководство финансовата институция само за по-малко от три години осъществява две успешни сделки като придобива и интегрира за рекордно кратко време първо Алфа Банк – клон България, а след това и Банка Пиреос България. Те са поредната стъпка за затвърждаването на позицията ѝ на системна за пазара банка и за разширяването на клиентската ѝ база.

 

 


Питър Барон
Главен изпълнителен директор на TBI

Питър Барон е главен изпълнителен директор на TBI, има богат опит в retail банкирането с фокус върху дигиталната трансформация и развитието на бизнеса. Преди да се присъедини към организацията през 2016 г., заема редица позиции като изпълнителен директор и член на управителните съвети във водещи финансови компании на различни европейски пазари, където прилага иновативни бизнес подходи и насърчава въвеждането на най-добрите практики в сферата. Също така е бизнес ангел на компании в областта на финтеха, технологиите и електронната търговия.

 

 

 

 


Никола Бакалов
Главен изпълнителен директор на ПИБ

Г-н Никола Бакалов е с дългогодишен опит в банковия и застрахователния сектор в България, има доказани професионални и управленски качества. От декември 2000 г. до септември 2011 г. работи в Първа инвестиционна банка АД като се развива от специалист картови услуги до директор на дирекция „Картови разплащания“, на която позиция е близо 6 години. През този период е избран и за член на изпълнителните комитети на Mastercard България и VISA България.
В периода декември 2011 г. – август 2012 г. г-н Бакалов е член на Управителния съвет на Алианц Банк България АД, където е бил изпълнителен директор, а впоследствие – и Главен изпълнителен директор.
От 2013 г. до август 2020 г. г-н Бакалов е изпълнителен директор на „Фи Хелт Застраховане“ АД, където придобива значителен опит в областта на застрахователната дейност.
В началото на 2020 г. е избран за Главен директор Банкиране на дребно (CRBO), Член на Управителния съвет и изпълнителен директор на „Първа инвестиционна банка“ АД с отговорности в Банката – ресорите, свързани с банкиране на дребно.
От април 2020 г. г-н Бакалов е избран за Главен изпълнителен директор (CEO) и за председател на Управителния съвет на „Първа инвестиционна банка“ АД.
Отговорности в Банката – направление Съответствие, дирекция „Правна“, дирекция „Корпоративни комуникации“, дирекция „Маркетинг и реклама“, дирекция „Управление на човешкия капитал“, дирекция „Административна“, дирекция „Управление на активи“, дирекция „Информационни технологии“ и дирекция „Протокол и секретариат“.
Г-н Бакалов е магистър „Международни икономически отношения“ от Университета за национално и световно стопанство в Сoфия и има допълнителни специализации в областта на картовите разплащания, финансовите ритейл услуги и корпоративното управление.


Георги Заманов
Главен изпълнителен директор на Алианц Банк България

Георги Заманов e магистър по икономика и финанси от УНСС и по ядрена физика от СУ „Св. Климент Охридски“. Започва кариерата си като анализатор в БНБ, преминава през ОББ, HVB Биохим и УниКредит Булбанк, където е заемал ръководни длъжности. От 2007 г. последователно е бил член на УС на UnіСrеdіtВаnk Сърбия, където е отговарял за управлението на риска, а след това и на UnіСrеdіtВаnk в Украйна, отговарящ за корпоративното и инвестиционно банкиране. В края на 2015 г. се присъединява към екипа на Алианц Банк България като изпълнителен директор. От началото на 2017 г. е главен изпълнителен директор на Алианц Банк България.

 

 

 


Диана Митева
Изпълнителен директор и ръководител на направление „Банкиране на дребно“

Г-жа Митева е част от Управителния съвет на Банка ДСК повече от 17 години, като от 2007 г. е Ръководител на направление „Банкиране на дребно“, като преди това заема поста Изпълнителен директор и ръководител направление “Корпоративно банкиране“. Има богат опит в банковия сектор, който е придобила като част от ръководните екипи на клона на ING Bank в София – директор „Финансов контрол“, и в Демирбанк като член на УС и Изпълнителен директор „Финансов контрол“.

На 27 април 2021 г. г-жа Митева е избрана за Председател на Управителния съвет на Асоциация на банките в България. Диана Митева е носител на престижната унгарска награда „Андраш Фай“, като през 2009 г. и 2017 г. е удостоена с отличието „Банкер на годината“ в конкурса на в. „Банкер“. През 2013 г. тя е отличена и с авторитетната награда „Атанас Буров“ за банково управление.
През април 2017 г. Диана Митева става кавалер на Националния орден за заслуги на Франция. През последните две години под нейно ръководство се извършва най-мащабният проект за дигитална трансформация в Банка ДСК – „Retail bank of the future“.

 


Кристоф Де Мил
Член на УС и Изпълнителен директор Финанси на ОББ, Иновационен лидер на KBC Груп в България

Кристоф Де Мил започва кариерата си в КВС Груп през 1995 г. След като 10 години заема различни мениджърски позиции в Ритейл и МСП клоновата мрежа на групата, през 2006 г. се премества в Чехия, където ръководи Ритейл и МСП клоновата мрежа на CSOB Банк в продължение на 5 години. От 2011 г. Кристоф Де Мил е член на Управителния съвет на СИБАНК, където отговаря за направленията Банкиране на дребно, Клонова мрежа и Дистрибуционни канали и разплащания.
След придобиването на Обединена българска банка от белгийската финансова група KBC Груп през юни 2017 г., Кристоф Де Мил става член на Управителния съвет и Изпълнителен директор Финанси на Обединена българска банка. Завършил е икономика в Икономическия университет в Гент и има MBA от INSEAD.

 

 


Мирослав Вичев
Главен изпълнителен директор на БОРИКА

Мирослав Вичев е главен изпълнителен директор на платежния и картов оператор БОРИКА. Има над 30 години опит в сферата на информационните технологии за банковия сектор. Преди да се присъедини към дружеството заема редица ръководни позиции: ръководител „Приложни системи“ в Пощенска банка, старши мениджър „Управленско консултиране и IT“ в Deloitte&Touche, ръководител на „Консултантски отдел“ в „Майкрософт България“, директор „Информационни технологии“ в ТБ „Биохим“, изпълнителен директор на Банка ДСК и заместник главен изпълнителен директор „Информационни технологии и операции“ в унгарската OTP Group.

 

 

 


Калин Радев
Изпълнителен директор на Софтуер груп

Калин Радев е изпълнителен директор на Software Group, глобална технологична компания фокусирана в разработването и предлагането на дигитални канали и интеграционни решения за институции, които предлагат финансови услуги. Той има повече от 25 години професионален опит в информационните технологии, 20 от които във финансовия сектор. Ролята му е ключова за над 100 стратегически проекта по целия свят, включващи разработването на ИТ стратегии и проектирането на софтуерни решения, които ускоряват дигиталната трансформация и увеличават ефективността на организациите. Председател е на борда на директорите на Индийско-българската бизнес камара и съпредседател на Ендевър България.

 

 

 


Александър Петров
Старши партньор в McKinsey Лондон

Повече информация: ТУК

 

 

 

 

 

 


Георги Конов
Партньор в McKinsey Дубай

Повече информация: ТУК

 

 

 

 

 

 


Панел 2: Финтек революцията продължава. Време е за екосистеми


Маргарет Дойл
Съдружник „Финансови услуги“ в Deloitte

Маргарет е съдружник „Финансови услуги“ в Deloitte. Започва кариерата си в McKinsey & Company, преди да премине към финансова журналистика.
Тя отразява бизнеса и финансите за “The Economist” и “The Daily Telegraph” в продължение на десетилетие, а за период от две години е редактор на „Global Agenda“, списанието на годишната среща на Световния икономически форум в Давос. След това Маргарет е специалист по инвестиционното банкиране, като пише за Reuters Breakingviews.
Тя представя няколко водещи програми за актуални събития за Би Би Си, включително „Днес“, „Светът тази вечер“ и „Анализ по Радио 4“, а така също и „Светът днес“ за World Service.
Маргарет учи икономика в Тринити Колидж, Дъблин, където е студент за пример и стипендиант. Тя печели MBA от Harvard Business School (HBS) и стипендия „Фулбрайт“, като показва изключителни резултати в следването си и завършва като Бейкър стипендиант. Тя е член на Европейския консултативен съвет на HBS и е британско-американски сътрудник по проекти.

 


Софи Бертин
Основател и изпълнителен директор на Parnima Consulting AG

Софи Бертин е основател и изпълнителен директор на Parnima consulting, Швейцария. Преди това работи за SIX Group, Швейцария – компания, осигуряваща цялата инфраструктура на Швейцарския финансов център (борса, всички транзакции около ценни книжа, разплащателни системи и финансова информация), като обслужва широк кръг швейцарски и международни клиенти. Преди да се присъедини към SIX Group, тя работи на ключови позиции в The Bank of New York, SWIFT, McKinsey , Bain, както и Европейската комисия. Има MBA от INSEAD.

 

 

 

 


Севдалина Василева
Генерален мениджър на Visa за България, Гърция и Кипър

Севдалина Василева е генерален мениджър на Visa за България, Гърция и Кипър. Като част от ръководния екип на водещата световна платежна мрежа, тя е изявен защитник на ползите от дигиталните разплащания и технологиите за икономиката, бизнеса и хората. Г-жа Василева се присъедини към Visa с над 20-годишен опит на ръководни позиции и опит в сферите на банковото дело, бързооборотните стоки, технологиите и иновациите.
Тя работи активно с предприемаческата екосистема, като наставлява и съветва стартъп компании в областта на технологиите и социалното въздействие. Г-жа е един от архитектите на Visa Innovation Program, развивана в България от 2018 г. в сътрудничество с Eleven Ventures, и оттогава запазва ключовата си роля за успешното ѝ разширяване в региона на Югоизточна Европа до днес.

 

 

 


Ричард Кибъл
Съдружник „Консултиране“ в Deloitte

Ричард Кибъл е съдружник за Консултантската практика на Deloitte. Притежава над 25 години опит в стратегическото и управленско консултиране, със специален опит в дигиталната стратегия, иновациите и дигиталната трансформация в банковото дело.
Преди да се присъедини към Deloitte, Ричард е директор на груповата стратегия/ корпоративни финанси в Royal Bank of Scotland. Преди това той ръководи практиката по корпоративна стратегия в една от счетоводните фирми от „Голямата четворка“. Неговите клиенти включват повечето от големите банки, а консултантската му мрежа обхваща партньори на ниво изпълнителни директори.

 

 

 


Владимир Махнев
Началник отдел Дигитална трансформация и иновации, Райфайзенбанк (България)

Владимир Махнев има над 20-годишен опит в развитието на компании чрез използването на дигитални продукти и услуги в различни индустрии. Владимир допринася за успеха на някои от водещите технологични и консултантски компании в Централна и Източна, като отговаря за проектирането и осъществяването на програми за дигитална трансформация, чрез използването на изкуствен интелект, облачни услуги, мобилни връзки, интернет на нещата и свързаните с тях съвременни технологии. Опитът му включва и голям брой ангажименти, отнасящи се до глобалната бизнес трансформация и широкомащабни международни инициативи за дигитални решения. От 2019 г. той е Началник отдел „Дигитална трансформация и иновации“ в Райфайзенбанк (България), с основната задача да привежда в действие и управлява инициативите, свързани с дигитална трансформация на групата, следвайки мисията на банката да превръща иновациите в изключително клиентско преживяване.

 

 


Горан Ангелов
Основател и управител, IBS България

Горан Ангелов е основател и управител на Ай Би Ес България (IBS) една от водещите ИТ компании в страната с фокус върху финансовата индустрия, аналитикс решенията и системната интеграция. Текущо IBS изпълнява ключови проекти във водещи банки, свързани с дигиталната трансформация, PSD2 регулацията, модернизирането на инфраструктурата и управлението на информационните активи. Горан Ангелов има инженерно образование със специалност автоматизация на производството. Той има повече от 20 години опит в сферата на информационните и комуникационните технологии и участие в редица успешно реализирани мащабни ИТ проекти за бизнеса и публичния сектор.

 

 

 


Даниел Алексиев
Заместник-директор „Платежни услуги“ в БОРИКА

Даниел Алексиев е заместник-директор „Платежни услуги“ в БОРИКА АД. Присъединява се към екипа на Дружеството през 2020 г. През последните 10 години е заемал ключови позиции, свързани с развитието на дигитални продукти и услуги за банковия сектор. Участва и ръководи множество програми по иновации и дигитална трансформация. В БОРИКА г-н Алексиве развива стратегическия за компанията финтех проект InfoPay, който е в отговор на европейската платежна директива PSD2.

 

 

 

 


 

Проф. д-р Георги Димитров

Член на съвета на директорите на „Евротръст технолъджис“

Проф. д-р Георги Димитров е член на съвета на директорите на „Евротръст технолъджис“, управляващ съдружник в адвокатското дружество „Димитров, Петров и ко.“, както и учредител и председател на фондация „Право и интернет“. Димитров е професор по „ИКТ право“, първият с професорска степен в тази дисциплина в България. Преподавател е в СУ „Св. Климент Охридски“, УНСС, УниБИТ, ПУ „Паисий Хилендарски“ и Великотърновския университет. В момента е регионален представител за България на Международната асоциация по право на информационните и комуникационни технологии – ITechLaw Association.

 

 

 


Боян Бянов
Регионален Директор Централна и Източна Европа в Raisin GmbH

Боян заема различни мениджърски позиции в банковия сектор от 2004 година насам – първо във Fibank, а в последствие и в TBI Bank в България и Румъния. Присъединява се към екипа на една от водещите Fintech компании в Европа- немската Raisin преди повече от 2 години и от началото на 2019г. е Регионален директор, отговорен за развитието на дейността на компанията в Централна и Източна Европа. Базираната в Берлин компания предлага уникална иновативна платформа демократизираща пазара на спестовни и инвестиционни продукти в Европа. В рамките на 6 години от своето основаване компанията е привлякла инвестиции от над 170 милиона евро от водещи инвеститори като PayPal, Index Ventures и Ribbit Capital. Нейните над 180 000 клиента са насочили повече от 13 милиарда евро към 77-те банки партньори от 24 страни, превръщайки компанията в лидер на европейския wealth tech пазар. През април 2019г. Компанията финализира покупката на немска банка.

 

 

 


Филип Генов
Изпълнителен директор на F27

Филип Генов е опитен банкер и финтек професионалист с над 25 годишен опит на високи мениджърски позиции.
Той е инициатор и създател на множество финансови иновации, нови бизнес линии, продукти и компании в Централна и Източна Европа, в това
число и България.
Като основател и изпълнителен директор на F27, той продължава да работи за дигиталната трансформация на финансовата индустрия в България и региона, чрез създаване на иновации и помощ на клиенти за внедряването им.
Филип също така е и ко-основател и мениджър на Sophia Lab, бизнес ангел и ментор на стартъп компании и проекти.

 

 

 


Христос Тиниозу
Изпълнителен директор на iSpiral

Лидер, ментор и визионер, Христос е отговорен за стратегическата визия на iSPIRAL. Христос има академичен и практически опит в САЩ и Кипър и дълбока експертиза в областта на предотвратяване на финансовите измами и прането на пари, с акцент върху внедряване на автоматизирани решения за мониторинг и идентифициране на аномалии при финансовите трансакции.

 

 

 

 

 


Димитър Попов
Директор „Консултиране“ в Deloitte България

Димитър е директор «Консултиране» в Делойт със седалище в гр. София. Той е ръководител на консултантската дейност в България и също така отговаря за дейностите по трансформация на операциите и платежните практики в Централна Европа. Димитър работи с клиенти в посока дефиниране на тяхната стратегия и подход за трансформация, подобряване на основните им бизнес операции, приемане на дигитален подход и увеличаване на оперативната им ефективност. Той също така е професионалист в областта на управлението на ликвидността, като е консултирал глобални клиенти по темите ликвидност и технологии за плащания.

 

 

 

 


Панел 3: Клуб Digital manager


Христина Марценкова
Главен оперативен директор и изпълнителен директор на Алианц Банк България

Христина Марценкова e магистър по застраховане и социално дело от СА „Д. А. Ценов“, гр. Свищов и бакалавър по Макроикономика в УНСС. Кариерата си стартира в ИТ компания като продуктов мениджър и Мениджър по качество на управлението ISO 9001. От 2002 г. се присъединява към екипа на Алианц България. Започва работа в живото-застрахователна и универсална агентска мрежа, след което става мениджър на един от централните офиси за продажби в София. Преминава в направление „Операции“, където ръководи редица проекти на дружествата от групата на Алианц България. От 2013 г. е избрана за главен изпълнителен директор и член на управителния съвет на „Алианц Лизинг България“. От 2017 г. е избрана за главен оперативен директор на „Алианц Банк България“ с ресори ИТ, Организация и процеси, Бек офис операции, Сигурност и Административно-стопанска, а от началото на 2019 г е и изпълнителен директор на Алианц Банк България.

 

 

 


Георги Галчин
Главен директор Дигитална Трансформация в ТБИ Банк

Георги Галчин е главен директор „Дигитална Трансформация“ в TBI Bank. През 2018 г. той се присъедини към TBI Bank, за да поведе банката в амбициозното ѝ начинание да се превърне в дигитална банка от следващо поколение. Георги Галчин работи с най-модерните ИТ-решения, за да ускори постигането на целите за дигитализация на TBI Bank. Той ръководи екип от топ таланти и управлява различни проекти, свързани с намирането и прилагането на технологични решения и най-добри практики, които да бъдат използвани в структурата на банката.

 

 

 

 

 


Виктор Стоянов
Директор Дистанционни услуги и дигитални канали на УниКредит Булбанк

Виктор Стоянов има дългогодишен опит в банковата система, като е заемал различни позиции, предимно в областта на банкиране на дребно. Неговият професионален опит включва развитие на дигитални канали, плащания и иновации, продуктово и бизнес развитие, проектен мениджмънт, лизингово бизнес развитие, оценяване на риск и клиентска сегментация.

 

 

 

 

 


Борислав Диков
Началник отдел „Дигитално банкиране“ в Пощенска банка

Има повече от 14 години професионален опит в банковия сектор на различни позиции в някои от най-големите банки в България.
В Пощенска банка отговаря за редица от най-значимите и важни проекти по създаването и развитието на модерни канали за дигитално банкиране и имплементирането на нови функционалности. Също така има опит в управлението на проекти, свързан с внедряване на приложения за онлайн и мобилно банкиране, плащания и отворено банкиране. Интересува се от нови технологии, иновации, идеи и финансови услуги от ново поколение

 

 

 

 

 


Нели Йоловска
Директор „Продажби“ в БОРИКА

Нели Йоловска е директор „Продажби“ в БОРИКА. Към Дружеството се присъединява през 2017 г. От 1993 г. е част от най-голямата медийна група у нас в областта на Информационните технологии – IDG България (ICT Media), а в продължение на 10 години успешно управлява водещите ИТ медии в страната – списанията CIO и PC World, вестник Computerworld, сайтовете www.idg.bg и др. През 2007 г., по инициатива на ръководената от нея ICT Media и с нейно активно участие, се основава Клуба на ИТ мениджърите, който оперира и до днес. Опитът й се простира извън пределите на България, като част от ръководния екип на голяма софтуерна компания.

 

 

 


Георги Робев
Регионален директор за Европа на Софтуер груп

Гeopги Poбeв e Регионален Търговски Директор за Европа и Централна Азия в Софтуер Груп. Също така е и изпълнитeлeн диpeĸтop нa Cтpaтeгичecĸия цeнтъp пo изĸycтвeн интeлeĸт. Toй e тexнoлoгичeн мeниджъp c нaд 17 гoдини oпит в ІT индycтpиятa. Зaeмaл e ĸлючoви pъĸoвoдни пoзиции в ĸoмпaнии ĸaтo ІВМ, ЅАР и ЅАЅ Іnѕtіtutе в Бългapия. Eдин oт идeoлoзитe зa cъздaвaнeтo нa Haциoнaлния цeнтъp пo cyпepĸoмпютъpни пpилoжeния – чacт oт Πaнeвpoпeйcĸaтa cyпepĸoмпютъpнa мpeжa (РRАСЕ).

 

 

 

 


Георги Ганев
Търговски директор на IBM България

Георги Ганев е Търговски директор на IBM България. Под негово ръководство са всички дейности, свързани с бизнес екосистемата от клиенти и бизнес партньори на компанията, обхващайки цялото портфолио от продукти и услуги на IBM. Георги ръководи проекти, свързани с внедряване и развитие на иновативни технологии, включително изкуствен интелект, облачни технологии, блокчейн, в сферата финансовите услуги и банковия сектор. Същият разполага с богат професионален опит и заема редица управленски позиции по време на дългогодишната си кариера в IBM.